tirsdag, august 30, 2005

Helsinki indie

Igjen fine og hendelsesfulle dager i det finske. Vi fikk teamet opp med B og guttene fra Bergen i forkant av Branns relativt lette 2-0 seier over de tildels vel defensivt slappe finnene. Ikke uventet ble det en del referanser til Mika Kottila til generell humring fra Alliansis trofaste. Etterhvert som de semikorrupte finnene kollapset lekende lett mot slutten, økte mengde av gaulende banning fra en skallet finne på bakerste benk. Leppen fra Vantaa ga meg den innsikten at vel er finsk et helt fremmedartet språk, men av sikkert gode språkkulturelle grunner er banneordene rimelig fellesnordiske, iallefall bortsett fra det særfinske perkele. Helvetti, satanaa, vitto - sistnevnte da med ufordelaktig henvisning til kvinnelig genitalia. Guttene møtte til og med på der fussballgott på nattklubben Lost & Found. Kledd i klassisk østerriksk habitt, joggebukse, var Scharner svært entusiastisk overfor sine "fans" fra Bergen.

En uventet höjdare var at det finske indiebandet Ultrasport, som jeg forgjeves prøvde å skaffe en CD av ved forrige besøk, faktisk spilte samme helg! Dermed ble det tur til den sterkt sosialrealistiske bydelen Kallio og en meget bra konsert. En sound a la glad sommerpop. Trivelige, upretensiøse folk og til overmål fikk jeg kjøpt deres nyutgitte album direkte. Happy days, også for en finsk Turbojugend, som ble overlykkelig over at jeg ga han noen av mine zillion turbonegro-dollars som de drysset ut over Lost Weekend-publiken for en måned siden.

Smertefritt kunstkjøp også, om enn litt kav å transportere verket på taxi, fly og buss. Spørs om ikke bildet må henges opp i de nye firmalokalene, det er rett og slett for stort til heimen.

Hva mer? Flere konserter, et vittig standupshow av en finlandssvenska, og mye herlegt uteliv. Helsinki eide godt, tilbake i Bergen er det rastløsheten som råder. Bittert dog at jeg gikk glipp av Chicks on Speed som spilte på Kvarteret, var det noen som fikk med seg de?

lørdag, august 20, 2005

Retur

Vi gjør det igjen! Jepp, T og jeg kom frem til at vi måtte gjenta den finske suksessreisen og førstkommende torsdag tropper vi opp hos Finnair noch einmal for en langweekend. Men hvorfor? For det første, igjen gi-bort pris på billettene. Billigere å reise til Helsinki enn eksempelvis Trondheim. I tillegg får vi se det finske skandalelaget Alliansi fra forrige reise spille mot Bergens kriselaget Brann. UEFA-cup og lukten av Europa på den svært lite glamorøse stadionen i forstadshelvetet Vaanta. Men ikke nok med det, den finske kunstneren var yrkestypisk nok lunken til internasjonal shipping av sitt verk, så nå kan jeg troppe opp personlig for å gjennomføre transaksjonen. Til sist blir det ikke feil med nok en runde i Helsinkis tilforlatelige uteliv.

torsdag, august 11, 2005

Tilfeldigheter

Det finske er tilbake på agendaen, på godt og vondt. I går gikk helien til Copterline-selkapet ned med mann og mus på ruten Tallin-Helsinki, samme rute som vi frekventerte for noen uker siden. Sannsynligvis med samme piloter. Skummelt.

Mer prosaisk trakk det asiatisk-eide skandalelaget Alliansi Brann som motstander i UEFA-cupen. Dermed bærer det i dag avgårde for igjen å se de korrupte finnene vi tilfeldigvis så spille i Vaanta, denne gang i bergensk sammenheng. Så får vi se hvor mange ubrukelige belgiere finnene velger å sende på banen denne gang. Det asiatiske markedet har liten tro på Alliansi, fåzidzn.