søndag, juli 24, 2005

Exit Suomi

Siste dag i Finland og spoersmaalet vi har faatt fra alle er "hvorfor i alle dager kom dere til Finland?". Om vi kom uten spesielle forventninger er vi naa svaert positive. Aapne, glade folk og intet tungsinn aa spore Men, det er klart, Helsinki i desember med -20 er kanskje ikke like appetittelig. Eller kanskje vi burde sjekke ut frigjoeringsdagen i desember, som i foelge en finsk jente som hadde jobbet i Stryn, "ikke akkurat er som 17. mai". Alvorstung affaere med tenning av lys som seg hoer og boer naar man har en langt mer brutal historie enn uskyldige Norge.

Paa mange punkter mye aa laere for Norge av de finske forhold. La oss ta Tampere, som virket som et eksempel paa en herlig transisjon fra kraftsosialistisk (inkludert Lenin-museum fullt av fine sovjetiske propagandaplakater) industriby til postindustriell lykke. Tidligere industrilokaler har blitt konvertert til museer, kafeer og shoppingsentre med lavmaelt design som ivaretar det tidligere utrykket. Fabrikkpiper og roed murstein. Dette vakte selvsagt stor aatgaum hos fabrikk- og togentusiaten T. Det investeres mye i forsking og utdanning, og kan skryte av et ekstremt veldesignet bibliotek. For ikke aa glemme klubben Onnila (garantert feilstavet), intet sted i verden har jeg sett en saa hi-tech pc-styrt komplett lyd/lys/bilde setup. Fucking multimedia. Odda, look to Tampere!

Er det saa intet negativt? Jo, det at alle gater og steder har to navn, ett paa finsk og et paa svensk, som til overmaal heller ikke alltid samsvarer, virker bare forvirrende. Men, det er vel prisen man maa betale for aa ha vaert grundig eid av imperialistiske svensker!

Ingen kommentarer: