torsdag, juni 15, 2006
Mer Tokyo rockabilly
Due to popular demand, flere shots av Tokyos tøffeste. Fikk spesielt sans for fyren under i rød jakke. Et par kilo for mye, tynn i håret, men lot han det stoppe seg? Hell no! Respekt!
tirsdag, juni 13, 2006
Yen
Mange lurer på om Japan er dyrt. For nordmenn må svaret bli tja. Kommer til å bruke mer på ni dager i Tokyo enn 20 i Kina. Boliger og overnatting er kostbart selv med utgangspunkt i norsk økonomi. Men ellers er det meste hakket billgere enn i Norge, som på denne entusiastisk utformede menyen. Den beste globale indikatoren på kostnadsnivå, burgermeal-indeksen, ligger feks på ca 35-40 spenn. Noen klubber opererer med så mange drinker du orker for 200 kr, en bra deal for enhver skandinav.
Taxier er relativt kostbare (kan det være det fancy GPS-systemet?), spesielt tatt i betraktning mye trafikk. Dermed er kunnskap om metro-systemet er et must. Dog kan man lett blåse store summer på klær. Kom over en tiltalende designerpunkete jakke i en tilsynelatende normal butikk. Fristende helt til jeg trippelsjekket min omregning fra yen til norske kroner. 17000! Det koster å være hipster i Tokyo. Men, aldri har jeg sett en så velkledd befolkning, av begge kjønn. Gjennomført er gjennomgangstemaet, stort sett er det en og annen sloppy gaijin (utlending, i dette tilfellet nesten alltid en amerikaner i shorts og crew-cut) som bryter stilen.
Til sist er det obligatorisk med et bilde av det keiserlige palass. Solguden gjemmer seg et sted her bak en drøss vakter.
TrUlster goes karaoke!
Måtte teste dette sentrale aspekt ved moderne japansk kultur, og selv en i utgangspunktet skeptisk undertegnende fant det overraskende underholdende, om enn vanskelig! Spesielt morsomt å se totalt inkongruente videoer med amerikansk romantisk schmaltz akkompangere saker som Ramones:”Blitzkrieg Bop” og Sex Pistols:”God Save the Queen”.
Español en Japon? Det siste jeg hadde ventet var å praktisere spansk i Tokyo. Men har hengt en del med en japaner som har vokst opp i Brasil, og som derfor snakker bedre spansk (som kjent ikke ulikt portugisisk) enn engelsk. Best of both worlds indeed!
Belle & Sebastian turnerte landet. Konserter i Japan starter på uvante tidspunkt som 1800, og bandet entret scenen knappe kvarteret senere. Iført japanske fotballvmskjerf i en blatant publikumsflørt. Konserten ellers preget av et heller passivt japansk publikum og et og annet angloamerikansk utrop om sangtitler. Noe som i alle fall skaffet ”This is just modern rock song”.
Don't mention the war
Ingen tvil om at andre verdenskrig ennå er betent både i Kina og Japan. Besøkte museet i Nanking om den enorme massakren i 1937 da japanerne drepte ca 300000 i en av forrige århundres verste udåder, den såkalte ”Voldtekten av Nanking”. Veldokumentert både i museet og utenfor. Ikke overraskende har mange Nankingere selv i dag svært lite til overs for japanere.
En slående kontrast var Yasukuni-templet i Tokyo, rett ved keiserens palass. Shinto-tempelet hedrer alle som har strøket med for Japan siden 1869 i de mange ekspansjonistiske krigene mot Russland, Kina og Vesten. I en utførlig seremoni blir sjelene til de døde brakt til tempelet. Det inkluderer også ”førsteklasses” krigsforbrytere som Tojo og hans crew. Forståelig at det skaper store vrede i Asia hver gang den japanske statsministeren ærer templet, inneforstått som en mangel på å ta avstand fra den frynsete japanske track record under krigen. De siste årene har sett massive anti-japanske demoer i Kina som følge av dette.
Et steinkast fra tempelet ligger det offisielle militære museet. Veldesignet, men med et interessant historiesyn. Fokuset på utbruddet av The Great East Asian War, som de kaller det, er på USAs krigsvilje og dets embargo av vitale ressurser til Japan. Når det gjelder Nanking-massakren er den ikke nevnt med ett ord. Verre, notisen om okkupasjonen av byen slutter med ”inside the city, residents were once again able to live their lives in peace”! Musumsshoppen tilbyr også bøker om “the alleged Nanking massacre”. Åpenbart har den japanske nasjonen, i motsetning til den tyske (ekstremt marginal sjanse for å finne bøker som ”Holocaust – the overrated myth?” i tyske museer), en lang vei å gå for å vedkjenne seg historiens overgrep.
mandag, juni 12, 2006
Japansk eskapisme
Hver helg i Harajuku-parken samles japanske tenåringer dresset opp som "Lolita Goths" og som anime-figurer, såkalt "cosplay". Den konvensjonelle sosiologiske forklaringsmodellen ligger på en nødvendig form for exit fra et ellers rigid utdannelsessystem med knallharde krav. Sært og japansk, oh yes.
Noen shurikenkast unna får mer modne menn utløp for sine rockabilly-fantasier i koordinerte dance-moves. Utvilsomt det morsomte jeg har sett i Japan, alene verdt flybilletten. Bilder er ikke nok, disse gutta fortjener live video, og muligens funker de nedenfor fra mobilkam. Uansett, dette var et fantastisk skue! En meget gjennomført gjeng, med mer bryl i luggen enn selv Herr Hollekim konsumerer på et helt år.
fredag, juni 09, 2006
Beijing ping-pong
Førsteinntrykket av Beijing var at denne byen mener alvor. Vandret ned til Tiannamen Square nærmere midnatt, men hele plassen er avstengt av politet fra kl 2000, med marsjerende soldater her og der. I løpet av ti minutter så jeg mer politi enn i hele resten av Kina! Men, selv coppers må ha pauser en gang i blant, kom over disse to ping-pong talentene på undergrunnen.
Den forbudte by. Gedigent. Noe av det første jeg skal gjøre vel tilbake i Norge er å se Bertoluccis Den Siste Keiser en gang til. Utrolig at de fikk bruke the real thing som sett.
Mer ping-pong. Hørte mistenkelige lyder fra en av de avlåste bygningene inne i den forbudte by. Åpenbart off-duty aktivitet nummer en.
Silkemarkedet, fem kaotiske etasjer med små sjapper som selger absolutt alt. Pruting i alle ledd, med bastante kast av kalkulatorer som indikasjon på "final price". Meget drevne selgere, en stadig utfording å få de ut av sine innlærte rutiner. Hun til høyre kunne til og med fraser av norsk og svensk! Fire timers rundgang med dressfolket endte med kjøp av to skreddersydde pimp suits i rødt og hvitt. Neppe noe for norsk jantelov, men kjekt å ha!
The. Great. Wall. Of China. I våre dagers overstatementsamfunn ville den blitt hetende The Absolutely Gigantic Wall of China. Reisens høydepunkt.
torsdag, juni 08, 2006
Three Gorges
Hus under demontering, grunnen er at om fire måneder vil det stå under vann, opp til skiltet med 156m! Meget spesielt å seile opp Yangze der et enormt område skal legges under vann når verdens største damprosjekt, Three Gorges, står ferdig i 2008 med jevnlig økning av vannstanden. Mye fantastisk landskap går susen, sammen med en del økosystem og en rekke arkeologiske utgravninger. Samt at en million må finne nye bosteder. Men på pluss-siden vil dammen forsyne Kina med enorme mengder energi, ikke ueffent gitt landets vesentlige forurensningsproblemer.
Dessverre ikke vår båt. Men lekker, oh yes.
Ingeniørkunst; fem gedigne sluser må til for å få fartøyene opp til dammen, en prosess som tok 3-4 timer.
Disse tre sjarmtrollene nyter en stille ettermiddagsstund i Fu'shes hovedgate.
Et lite stykke Norge? Sært, sært.
"Boten Anna" og drikkeleker
De mest underholdende møtene med lokal kultur var definitivt i utelivet. Mye sært, mange steder starter kvelden med halv-profesjonell karaoke, for så å gå over til liveband eller DJs. Musikken er tilsvarende varierende, hørte alt fra kinesisk pop til latinohits som "Salta sin parar" og obskurt nok den svenske russeplagen "Boten Anna"! Svært surrealistisk å se en dansegolv av kinesere hopper rundt til den i Xian, en middels stor by midt i landet. Trodde låten kun var en skandinavisk greie. Hva kan man si, heia internett og globalisert kultur!
Kineserne er ikke happy kun med å drikke, det skal gjøres ved hjelp av terninger! Tok sin tid før vi skjønte hva dette spillet går i, men det er en type bløffing om hvor mange poeng man skjuler under koppen. Taperen må bøtte et lite glass med øl. For oss dumme utlendinger ble det av og til operert med en forenklet variant men kun en terning, høyest taper! Ulempen med denne varianten er at hvert spill tar ca 10 sekunder...
De mest eksotiske individene vi møtte var en drikkfeldig dame fra Kazakhstan med lite kinesisk opptreden, og en kar fra Taiwan. Noe som var svært hysj-hysj, siden kinesere flest ikke er overbegeistret for øyboerne. Han var forøvrig svært opptatt av å formidle at kinesiske damer var sørgelige greier, men de polske, de var tingen!
Chinglish
søndag, juni 04, 2006
China in my hand
Har vaert intense to uker i Kina, mye sights og mye festing, dermed lite tid til blogging. Har aldri tatt saa mange bilder som paa denne turen, skal uploade noen blinkskudd saa fort jeg finner et hotellrom med nett.
For foerste gang etter diverse turer i Afrika og Soer-Amerika under egen kommando joinet jeg et organisert opplegg, siden jeg antok at Kina ville by paa en del spraaklige utfordringer. Og det var paa alle maater en god deal. Vi var tolv stk, ledet av den kinesiske guiden Vincent viste seg aa vaere en kjernekar som overrasket med briljante breakdancing moves i karaokediscoen paa en cruisebaat ned Yangtze-elven. Resten av folket var en semisedat gjeng med bondete Aussies og NZere, men heldigvis viste den britiske yob Will og kanadiske finansmann/musiker Kris aa vaere kapable for aa takle det kinsesiske utelivet.
Saa hva med kineserne? En meget driftig gjeng. Ingen tvil om at dette landet kommer, det bygges og konstrueres overalt i rasende tempo. Saa godt som alle er meget hyggelige og genuint interessert i kontakt med utlendinger. Det blir vel saann naar man har bodd i et lukket land. Engelsken er rudimentaer men drar du opp en mandarinphrasebook stimler folket sammen med stor interesse. Paa samme maate er servicen den beste jeg har vaeart borti noen steder. Selvfoelgelig er Kina ogsaa en kulinarisk nytelse. Yummy mat til ingen penger, ca 20 NOK for en haug smaaretter som sendes rundt. Har faatt satt tennene i frosk og slange, men dessverre ingen hund. Det er visstnok "off-season" for disse firbente vennene, det skal ikke vaere sunt aa spise hund naar det er varmt i vaeret!
Abonner på:
Innlegg (Atom)